Varför, för vilka och hur ska vi använda webbplatsen från Webstjärnan?

Vi tycker om att läsa på Vemdalens skola. Förra året fick vi möjlighet att vara med i läslyftet vilket vi kommer att fortsätta med även detta år. VI kopplar därför olika projekt med eleverna till läslyftet och använder därför denna hemsida till att synliggöra detta .  Det första läsprojektet som vi gjorde är ett med boken Vargbröder skriven av Michelle Paver. Projektet utfördes i samarbete med Jamtli i Östersund.  Boken Vargbröder arbetade vi med under  fem veckor och avslutades med ett besök till  Östersund den 24 november, en länk till sidan finns på bloggen.

Vi kommer att använda metoderna från modulerna från Skolverkets läslyft samt Aidan Chambers bok ”Böcker inom oss” och vi  kommer att arbeta åldersintegrerat i år 3-6 samt tematiskt med olika ämnen samt att eleverna själva ska vara redaktörer på Webbstjärnans bloggplats.

Vi kommer att fortsätta att använda sidan som en bokblogg där vi kommer att recensera andras böcker, lägga ut våra egna böcker och berättelser och göra skriftliga diskussioner om det vi har läst utifrån läsmodulerna från skolverket. Sidan är främst för eleverna och deras anhöriga, men också för vårt fina lilla bibliotek här i Vemdalen.  Vårt mål är att eleverna ska få skriva för en verklig mottagare, vilket gör skrivandet mer motiverat samt att belysa vikten av att ha ett bibliotek tillgängligt på plats.

Vi kommer att arbeta med upphovsrätten i samband med detta projekt med hjälp av Webbstjärnans material och det kommer även ha nytta i vårt andra filmprojekt som vi har länkat till här på sidan. Bilden på framsidan är en bild av Sonfjället och  tagen av Ylva Eriksson, lärare på skolan, vilken är den som också byggt sidan. De bilder vi publicerar här är fria för att användas vidare.

Än så länge har vi lärt oss mer om upphovsrättslagen, vår lärare har gått kurser på webbstjärnan om hur man startar upp en blogg och eleverna har lärt sig att göra inlägg.

Varför vill vi vara med och vinna Webbstjärna? För att vi vill uppmärksamma att trots att skolan och biblioteket är litet på en liten ort så kan man ändå genom internet nå ut och i visa att man finns och att genom ett gott samarbete med biblioteket kan beröra många skolämnen genom en god bok!